Gehaktbrood met witloof en aardappel-appelpuree

Gehaktbrood met witloof en aardappel-appelpuree
Hoofdgerecht

Witloof is een echte klassieker in de Belgische keuken, en tijdens de Week van het Witloof zet ik deze veelzijdige groente graag extra in de kijker. Dit recept combineert de zachte bitterheid van witloof met de hartige smaak van gehaktbrood en een romige aardappel-appelpuree. De zoete toets van appel balanceert perfect met het lichte bittertje van het witloof, terwijl het sappige gehaktbrood zorgt voor een heerlijk comfortfoodgevoel. Of je nu een liefhebber bent van traditionele gerechten of op zoek bent naar een nieuwe manier om witloof te verwerken, dit gerecht is een absolute aanrader. Lees snel verder en ontdek hoe je dit smaakvolle trio op tafel tovert!
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
- 1 kg gemengd gehakt (varkens-kalfs)
- 8 stronkjes witloof
- 100 gr gerookte spekblokjes
- 1 kg aardappelen
- 4 zoete appels
- 1 el honing (optioneel)
- Peper – zout – nootmuskaat
- Boter
Hoe maak je het?
Begin met het gehaktbrood:
- Snipper twee stronkjes witloof fijn
- Hak de spekblokjes in kleine stukjes
- Neem een grote kom en doe er het gehakt, het witloof en de spekjes in
- Meng goed onder elkaar en vorm tot een gehaktbroodje
- Neem een ovenschaal en boter deze lichtjes in
- Leg er het gehaktbroodje in en bak het gedurende 40 à 45 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden
- Laat het gehaktbrood na het bakken nog even rusten
Maak ondertussen de puree:
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes
- Zet ze op in gezouten water en breng aan de kook
- Schil nu de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze ook in stukjes
- Voeg ze bij de aardappelen en laat alles garen
- Giet de aardappel- en appelblokjes af
- Voeg er peper, zout, nootmuskaat en een klontje boter aan toe
- Stamp fijn tot een smeuïge puree
Maak het gestoofd witloof:
- Snijd de resterende stronkjes witloof in lange repen
- Verhit een klontje boter in een pan op het vuur
- Stoof er het witloof gaar in
- Voeg indien gewenst een lepeltje honing toe voor een zoete toets
Serveren:
- Snijd het gehaktbrood in plakken en verdeel over bordjes
- Schep er een flinke lepel aardappel-appelpuree bij
- Serveer met het gestoofde witloof
- Klaar!
Dit recept voor gehaktbrood met witloof en aardappel-appelpuree uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram @stephanie_bex!
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Lekker van bij ons.
Categorieën:
Fruit
Vlees
Tags:
Belgisch witloof
Gehakt met witloof
Gehaktbrood met witloof
Gestoofd witloof
Recept met witloof
Week van het witloof
Witloof stoven