Spring naar de inhoud

Vandaag neem ik jullie mee naar het Midden-Oosten voor een geweldig lekker gerechtje: gevulde aubergine met gehakt en een yoghurtsausje. Kenmerkend aan Midden-Oosterse gerechten is dat ze een erg kruidig zijn en dat is bij dit recept niet anders! Ik trok m’n kruidenschuif open en ging aan de slag met specerijen komijn, ras-el-hanout en kaneel. Resultaat? Al na een paar minuten begon het heerlijk te ruiken in de keuken en liep het water mij al in de mond! Ik serveerde bij de kruidige aubergines zelfgemaakt pitabrood maar ook rijst, couscous of bulgur passen er perfect bij. Voor wat variatie kan je ook de aubergine zelf vervangen door bijvoorbeeld courgette of paprika. Zin gekregen in een avondje Midden-Oosters? Check dan snel het recept hieronder!

Gevulde aubergine met gehakt en een yoghurtsausje

Nodig? (2 personen)

Voor de gevulde aubergines:

  • 2 grote aubergines
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 250 gr gehakt (ik gebruikte kippengehakt)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl komijn
  • ½ tl kaneel
  • Peper – zout

Voor het yoghurtsausje:

  • 100 gr Griekse yoghurt
  • 1 el fijngehakte koriander
  • 1 el fijngehakte munt
  • 1 el citroensap
  • Peper – zout

Voor het pitabrood:

  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 200 gr Griekse yoghurt
  • 1 flinke snuif zout

Hoe?

Gevulde aubergines:

  • Snijd de aubergines in de lengte doormidden en hol ze uit (hou het vruchtvlees bij)
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Besprenkel ze met olijfolie en kruid ze met peper en zout
  • Gaar ze 30 minuten in de oven op 180 graden
  • Snipper de ui en pers de look
  • Stoof aan in een scheutje olijfolie
  • Voeg het gehakt toe en bak aan
  • Snijd het vruchtvlees van de aubergines in kleine stukjes en doe het bij het gehakt
  • Laat enkele minuutjes stoven en overgiet vervolgens met de tomatenblokjes
  • Breng het geheel op smaak met de kruiden
  • Laat een 10-tal minuutjes sudderen op een laag vuurtje

Yoghurtsausje:

  • Hak de munt en de koriander fijn
  • Meng met de yoghurt, het citroensap, peper en zout

Pitabrood:

  • Meng de bloem met de yoghurt en het zout en kneed tot een deegje
  • Verdeel het deegje in vier en maak er balletjes van
  • Rol de balletjes één voor één uit op een met bloem bestoven oppervlak
  • Bak ze in een pan zonder vetstof op hoog vuur +- 2 minuten aan elke kant

Afwerken:

  • Haal de uitgeholde aubergines uit de oven
  • Vul ze met het gehaktmengsel
  • Werk af extra fijngehakte koriander en munt
  • Serveer met het pitabrood en het yoghurtsausje
  • Klaar!

Dit recept uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram! @stephanie_bex!