Spring naar de inhoud

Deze gehaktschotel met bloemkool en broccoli is al één van mijn favorieten sinds mijn kindertijd. Mijn zus en ik zijn er nog steeds grote fan van en kunnen er ons ook steevast zwaaaar in overeten. “Ovenschotel voor 4 personen zeg je? Euh, dat krijgen wij gerust met ons twee wel op!”. Hoog tijd dus om dit heerlijke recept ook met jullie te delen! Er zijn trouwens een hoop variaties mogelijk op deze versie. Zo kan je ook voor kippen- of veggiegehakt kiezen, eens zoete aardappelen gebruiken of de bloemkool- en broccoli vervangen door raapjes, knolselder, pompoen, … . Alles kan!

Gehaktschotel met bloemkool en broccoli

Nodig? (voor 4 personen)

  • 500 gr gemengd gehakt
  • 5 grote aardappelen
  • 1/2 bloemkool
  • 1 broccoli
  • 1 klontje boter (+- 25 gr)
  • 2 el bloem
  • 350 à 400 ml melk
  • 1 eigeel
  • 150 gr gemalen kaas
  • nootmuskaat – peper – zout

Hoe?

  • Schil de aardappelen en kook ze in een grote pot water gaar
  • Snijd de broccoli en de bloemkool in roosjes
  • Voeg ze 10 minuten voor de aardappelen gaar zijn bij de aardappelen
  • Laat verder koken
  • Bak het gehakt rul in een pan
  • Smelt het klontje boter in een steelpannetje
  • Voeg er de bloem aan toe en laat een minuutje ‘bakken’
  • Giet er de melk bij en roer tot een gladde, dikke saus
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat
  • Giet de aardappelen en de groenten af
  • Stamp ze fijn
  • Voeg er nog een eidooier, peper, zout en nootmuskaat aan toe
  • Neem een grote ovenschaal
  • Bedek de bodem met het gehakt en schep er de puree bovenop
  • Lepel er de bechamelsaus over en bestrooi met de gemalen kaas
  • Zet nog een vijftal minuutjes onder de grill zodat de kaas mooi kan smelten en de ovenschotel een goudbruin korstje krijgt
  • Klaar!