Apfelstrudel bakken – bij Rosa in Tirol

Apfelstrudel bakken – bij Rosa in Tirol

In mijn vorige post over Zuid-Tirol vertelde vertelde ik al over de heerlijke apfelstrudel die ik daar at. Smeuïg en zoet van smaak, rijkelijk gevuld met appel, rozijnen, pijnboompitten en specerijen.…
In mijn vorige post over Zuid-Tirol vertelde vertelde ik al over de heerlijke apfelstrudel die ik daar at. Smeuïg en zoet van smaak, rijkelijk gevuld met appel, rozijnen, pijnboompitten en specerijen. Tijdens ons bezoek maakten we kennis met Rosa die ons de kneepjes van het vak leerde en samen met ons overheerlijke apfelstrudel bakte. Met haar recept is succes verzekerd!
Nodig?
Voor het deeg:
- 185 gr bloem
- 125 gr boter
- 65 gr suiker
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei
Voor de vulling:
- 4 appels
- 1 citroen, het sap
- 5 gr rozijnen
- 2 gr pijnboompitten
- 1 tl kaneel
- 2 el suiker
- 4 el broodkruim
Voor de afwerking:
- 1 eidooier, losgeklopt
Hoe?
- Doe de bloem, boter, suiker en bakpoeder samen in een mengkom
- Voeg het ei toe
- Kneed tot een stevig en glad deeg
- Verpak in plasticfolie
- Laat 30 minuten rusten in de koelkast
- Maak ondertussen de vulling
- Schil de appels
- Snij ze in dunne schijfjes met een mandoline
- Voeg het citroensap, de rozijnen, pijnboompitten, kaneel, suiker en broodkruim toe
- Meng met de hand goed onder mekaar
- Haal het deeg uit de koelkast
- Leg het op een keukenhanddoek
- Bestuif met een beetje bloem
- Rol uit tot een rechthoekig deeg van ongeveer 3 mm dik
- Verdeel hierover de vulling
- Plooi de randjes van het deeg ongeveer 2 cm naar binnen
- Rol het deeg nu op
- Druk stevig aan
- Leg de apfelstrudel op een met bakpapier beklede ovenschaal
- Besmeer het deeg met de losgeklopte eidooier
- Bak de apfelstrudel gedurende 40 minuten op 180 graden
- Serveer warm
- Klaar!