Ovenschotel met zalm en prei

Ovenschotel met zalm en prei
Hoofdgerecht

Ovenschotels fotograferen, dat vind ik vaak een moeilijke klus. Meestal smaakt zo'n schaal vol lekkere ingrediënten echt heerlijk maar toch ziet het er maar "zo-zo" uit wanneer je het vastlegt op beeld. Maar bij deze ovenschotel met zalm en prei én een lekker krokant korstje van gemalen kaas lukte het wel aardig. Hij is bovendien echt zo lekker dat ik jullie het recept niet wou weerhouden. Wie een drukke week tegemoet gaat kan deze schotel gerust 'mealpreppen'. Let wel op, de houdbaarheid van vis is beperkt dus maak 'm maximum een dagje op voorhand. De zondag bijvoorbeeld zodat je maandagavond enkel nog maar het gerecht een half uurtje in de oven moet steken!
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
- 750 gr aardappelen
- 400 gr (diepvries)zalm
- 4 dunne stengels prei
- 75 gr boter
- 3 el bloem
- 250 ml melk
- 250 ml visfumet
- 1 tl gedroogde dille
- 100 gr Entemont gemalen kaas
- peper & zout
Hoe maak je het?
- Schil de aardappelen
- Kook ze in hun geheel gaar in gezouten water
- Giet ze af, laat ze even afkoelen en snijd ze in schijfjes
- Snijd de prei fijn, spoel onder koud water en stoof aan in een klontje boter
- Kruid met peper en zout
- Smelt de boter in een steelpannetje
- Voeg er de bloem aan toe en laat even ‘bakken’
- Blus met de melk en de visfumet
- Roer tot een gladde saus
- Kruid met de gedroogde dille, peper en zout
- Snijd de zalm in reepjes
- Boter een ovenschaal in
- Schep er de helft van de reepjes zalm, een laagje prei, een laagje aardappelschijfjes en een laagje vissaus in
- Herhaal nog een keer
- Bestrooi de ovenschotel met de gemalen kaas
- Plaats de schotel gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
- Klaar!
Tip
- Geen visfumet in huis? Los dan een blokje visbouillon op in 250 ml water!
- Wie wil kan ook een beetje freewheelen met dit recept en bijvoorbeeld een andere soort vis gebruiken. Ik denk bijvoorbeeld aan kabeljauw, koolvis, schelvis, … .
Dit recept voor ovenschotel met zalm en prei uitgeprobeerd?
Laat het mij weten via Instagram @stephanie_bex!
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Entremont.
Categorieën:
Kaas
Ovenschotel
Vis en zeevruchten
Tags:
Gratin zalm prei
Ovenschotel prei
Ovenschotel prei vis
Ovenschotel vis
Ovenschotel zalm
Ovenschotel zalm prei
Vissaus zalm