Galette met gekaramelliseerde ui en kaas

Galette met gekaramelliseerde ui en kaas

Vandaag op het menu: een heerlijke klassieker uit de Franse keuken. Een galette met gekaramelliseerde ui en kaas. Een heel erg simpel gerecht maar je moet er wel voldoende tijd voor uittrekken. Want het geheim zit ‘m in de goudbruine uien, die na een klein uurtje bijna stroperig weggestoofd zijn. Deze zorgen voor een sublieme zoete smaak die heerlijk is in combinatie met het hartige van de kaas. De moeite waard om eens te proberen dus als lunch met een slaatje of als voorgerechtje.
Nu we toch bezig zijn geef ik je graag ook tips mee voor een aangepast drankje: en dat is een wijntje natuurlijk! Voor wie graag in de buurt wil blijven is een Bourgogne wijn wel aan te raden. Na Bordeaux is dit waarschijnlijk wel het bekendste Franse wijngebied. Ondanks het feit dat Bourgogne slechts een tiende van de wijngaarden van Bordeaux heeft zijn toch enkele van de grootste wijnen ter wereld van hier afkomstig. Zin in een glaasje wit? Ga dan voor een frisse wijn. Maar ook een Italiaanse wijn is een uitstekende keuze bij dit gerecht. In heel Italië worden er fantastische rode wijnen gemaakt, elk met een eigen karakter en aroma. Ideaal in combinatie met een uiengerecht is een soepele rode wijn die niet te zwaar is en fruitige accenten heeft. Laat het smaken zou ik zeggen!
Galette met gekaramelliseerde ui en kaas
Nodig?
- 1 kg gele uien
- 2 takjes tijm + extra voor de afwerking
- 1 el rode wijnazijn
- 1 vel kruimeldeeg
- 100 gr Entremont geraspte emmental
- 1 ei
- Peper – zout
- Boter
Hoe?
- Pel de uien en snijd ze in dunne, halve ringetjes
- Stoof ze aan in een klontje boter in een grote pan
- Rits twee takjes tijm en voeg bij de uien
- Kruid met een snuifje zout
- Laat de uien minimum 45 minuten zachtjes stoven op een zacht vuurtje totdat ze mooi goudbruin gekaramelliseerd zijn
- Roer regelmatig tijdens het stoven
- Breng de uien als ze klaar zijn nog op smaak met een eetlepel rode wijnazijn
- Rol het vel kruimeldeeg uit
- Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat
- Verdeel de uien over het kruimeldeeg maar blijf ongeveer 2 à 3 cm van de rand af
- Bestrooi met een laagje gemalen kaas
- Plooi de randen om naar binnen toe
- Kluts het ei los
- Bestrijk hiermee de randen van de galette
- Bestrooi nog met extra tijm
- Bak de galette 25 à 30 minuten in de oven op 180 graden
- Serveer met een glaasje wijn
- Klaar!