Royal Belgian Caviar, Belgische kaviaar met een verhaal

Royal Belgian Caviar, Belgische kaviaar met een verhaal
Waar haalt ze het?

Kaviaar, het is en blijft een echte delicatesse die wereldwijd gesmaakt wordt. Het zwarte goud werd eeuwen geleden al voor het eerst gegeten door de Perzen en later populair gemaakt…
Kaviaar, het is en blijft een echte delicatesse die wereldwijd gesmaakt wordt. Het zwarte goud werd eeuwen geleden al voor het eerst gegeten door de Perzen en later populair gemaakt door de Russen. Ook vandaag de dag wordt een groot deel van alle kaviaar nog in die contreien geproduceerd maar wij moeten het helemaal niet zo ver gaan zoeken. In ons eigen landje, meer bepaald in het Kempische Turnhout, wordt er echte Belgische (!) kaviaar gemaakt. Ik stel graag aan jullie voor: Royal Belgian Caviar!
Het ontstaan van Royal Belgian Caviar is een echt familieverhaal. Zo’n 100 jaar geleden begon het bedrijf met het het produceren van bloem en dierenvoeding. In de jaren 80 besliste CEO Flor Joosen om te investeren in visvoeding, waaronder ook voeding voor de steur, en kwam hij zo in contact met deze speciale vis. In de jaren 90 werd er voor het eerst gekweekt met verschillende steuren in de hoop om ooit kaviaar te kunnen oogsten. Een decennia later, in 2002, was het eindelijk zo ver en kon de eerst Belgische kaviaar geoogst worden. Ook al was er nog maar sprake van een relatief kleine oogst, zo’n 150 kg, werd het meteen een succes. De vraag bleef groeien en ondertussen produceert Royal Belgian Caviar zo’n 6 ton kaviaar per jaar.
Wat Royal Belgian Caviar zo uniek maakt is niet enkel dat ze het enige kaviaar-producerende bedrijf zijn in België maar ook dat ze de volledige cyclus zelf in handen hebben. Zo produceren ze ook hun eigen speciefieke steurvoeding wat in the end bijdraagt tot de topkwaliteit van de kaviaar. Al die kaviaar wordt na het oogsten ook onmiddellijk geportioneerd op maat van de klant in verpakkingen van 10 tot 1000 gram. De kwaliteit blijft hierdoor top, de houdbaarheid is langer en er is minder zout nodig. Super interessant om te weten toch?
Toen Royal Belgian Caviar mij onlangs vroeg of ik zin had in een heuse kaviaartasting was ik natuurlijk meteen enthousiast. Via een digitale (en enorm leerrijke) presentatie leerde ik van Cédric van Royal Belgian Caviar de kneepjes van het kaviaar-proeven. En die deel ik vandaag ook graag met jullie!
Kaviaar proeven? Zo ga je best te werk:


- Open het potje kaviaar met het speciale kaviaarsleuteltje. Laat na een kleine ‘plop’ de lucht ontsnappen en maak het potje open.
- Eens het potje geopend is kan je controleren of de kaviaar van goede kwalteit is. Glanzen de bolletjes mooi? Zie je geen gekneusde eitjes? Ruik je niets specifieks? Prima, dan zit je goed!
- Degusteer nu de kaviaar door een beetje op een parelmoer lepeltje te scheppen en op de muis van je hand te leggen. Waarom parelmoer? Omdat het geen smaak afgeeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld zilver. Waarom op je hand? Uiteraard om hygiënische redenen (zo zit je niet met de lepeltjes in je mond én in de pot) en bovendien warmt de kaviaar ook heel lichtjes op door het contact met de huid. En zo komt de smaak optimaal vrij.
- Kijk even naar de kleur. Kaviaar is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet zwart van kleur maar eerder olijfgroen tot grijs. De kleur van de kaviaar verschilt ook van steur tot steur.
- Proef de kaviaar. Eerst zal je zilte smaak herkennen. Die zal langzaamaan wegtrekken en plaats maken voor romige en nootachtige toetsen.
- Geniet! Kaviaar is een prachtig product met een sublieme en pure smaak waar heel wat vakmanschap aan te pas komt. Daar dien je dus ten volle van te genieten.
Tags:
Bagel beleggen
Belgische kaviaar
Kaviaar degusteren
Kaviaar proeven
Kaviaar Turnhout
Royal Belgian Caviar