Spring naar de inhoud

Een tijdje geleden ontving ik een leuk mailtje van Collishop. Of ik zin had om hun ecofriendly & zero waiste keukenassortiment te komen ontdekken en een workshop fermenteren te volgen? Yess please! Fermenteren, mij niet onbekend maar zelf had ik me er nog nooit aan gewaagd. Lily Joan Roberts van Relish, fermentatie experte van dienst, leerde ons de regels van lacto-fermentatie om zelf aan de slag te gaan!

FermenterenFermenteren, zo begin je er aan:

  • Meng 2% van het gewicht van het ingrediënt dat je wil gaan fermenteren aan zout onder het ingrediënt.
  • Indien het een ingrediënt met weinig sap is, kan je best een zoutoplossing gebruiken. De verhouding hiervoor is 1 theelepel zout per tas water, giet over het ingrediënt tot het net onder staat.
  • Steriliseer je glazen potjes altijd voor je ze gebruikt om te fermenteren (15 minuten op 180 graden in de oven).
  • Kies voor fleswater of gefilterd water in plaats van kraantjeswater.
  • Gebruik geen gebleekt tafelzout maar wel zeezout of Himalya zout
  • Gebruik een kleiner potje of een waterdicht zakje gevuld met bonen of zout als gewichtje om bovenop het te fermenteren ingrediënt te leggen zodat het gemakkelijker sap gaat vrijgeven.
  • Vergeet je potjes niet te voorzien van een etiket, anders weet je na een tijdje niet meer wat wat nu juist weer is!

Fermenteren Fermenteren

Lily Joan liet ons ook proeven van verschillende gefermenteerde ingrediënten: kruidenpesto, bosvruchten, pruimen, … en daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan met een zomerse salsa. Die maak je zo:

  • Hak overschotjes van wortel, paprika, tomaat, ui, groene kruiden, look, lente-ui, … heel fijn.
  • Doe 1 tas groentenmix, een halve rode ui, 1 tas tomaat, het sap van een halve citroen of limoen, een halve tas peterselie  en chili naar smaak in een weckbokaal.
  • Maak een zoutoplossing en giet de over de groentjes tot ze net onder staan.
  • Laat twee dagen fermenteren op kamertemperatuur. Serveer met verse kruiden en een flinke scheut olijfolie.

Super lekker!

WeckbokaalCollishop Green Dinner

Met dank aan Collishop voor deze fijne avond!

Tags:

ColliShop
Fermenteren
Glazen rietjes
Lacto-fermentatie
Sodastream
Weckbokaal
Workshop