Spring naar de inhoud

Zo’n zalige winterse soep op een koude dag, daar kan ik echt van genieten. Regelmatig maak ik dan ook deze spruitjessoep klaar. Ik voeg er crumble van spek voor een zoute toets en broodkorstjes voor een beetje crunch aan toe. Lekker!

Nodig?

  • 500 gr spruitjes
  • 1 ui
  • 1 l kippenbouillon
  • 1 takje tijm
  • 100 gr mascarpone
  • 4 sneetjes gerookt spek of gerookte ham
  • 2 sneetjes brood
  • boter
  • peper – zout

Hoe?

  • Maak de spruitjes schoon: verwijder de buitenste blaadjes en snijd het harde uiteinde eraf
  • Snijd de spruitjes vervolgens in vier
  • Snijd de ui in grove stukken en stoof deze aan in een klontje boter
  • Voeg de spruitjes toe
  • Laat een 5-tal minuutjes zachtjes stoven
  • Voeg nu de kippenbouillon en een takje tijm toe
  • Breng aan de kook en laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur
  • Voeg de mascarpone bij de soep
  • Mix de soep nu glad
  • Bak de sneetjes spek krokant in de oven of in de microgolfoven*
  • Doe het spek in de keukenmachine en mix fijn
  • Snijd de korstjes van de sneetjes brood
  • Snijd het brood daarna in kleine kubusjes
  • Smelt een klontje goede boter in een pan
  • Bak hierin de broodkorstjes goudbruin en krokant
  • Schenk de spruitensoep in een kommetje en strooi er wat crumble van spek over en serveer met de broodkorstjes
  • Klaar!

* Tip om snelsnel (en niet al te vettig) spek krokant te bakken: Leg de stukjes spek tussen twee velletjes keukenpapier en plaats ze gedurende 1 à 2 minuten (afhankelijk van hoe krokant je je spek wilt) in de microgolfoven.