Kom dat zien, kom dat zien: feestelijke pasta met zalm, venkel en appelsien

Kom dat zien, kom dat zien: feestelijke pasta met zalm, venkel en appelsien

Een tijdje geleden was Koken Op Hakken te gast bij Mmmmh! in Brussel voor een kookworkshop “Feestelijke pasta’s” met Barilla. Pasta op een kerst- of nieuwjaarsmenu lijkt voor velen misschien…
Een tijdje geleden was Koken Op Hakken te gast bij Mmmmh! in Brussel voor een kookworkshop “Feestelijke pasta’s” met Barilla. Pasta op een kerst- of nieuwjaarsmenu lijkt voor velen misschien een beetje vreemd maar het misstaat zeker niet mits je de juiste ingrediënten in huis haalt! Onder leiding van chef Sergio Moschini maakten we onder andere deze pasta met gerookte zalm, venkel en een appelsiensausje. Heel apart maar zeer lekker en heel geschikt als voorgerechtje!
Nodig?
- 200 gr Barilla orchiette
- 1 venkelknol
- 2 sinaasappelen
- 2 el olijfolie
- 1 el witte wijnazijn
- 1 el poedersuiker
- 10 gr boter
- 2 plakjes gerookte zalm
- 1/2 bosje dille
- peper & zout
Hoe?
- Verwijder de groene stelen van de venkelknol
- Snij de venkel in vieren en verwijder de harde kern
- Rasp de schil van een halve sinaasappel
- Pers de twee sinaasappels en vang het sap op
- Roerbak de venkel gedurende 5 minuten in een pan met een scheutje olijfolie
- Voeg het sinaasappelsap en de geraspte schil toe
- Doe vervolgens de witte wijnazijn en de poedersuiker erbij
- Breng aan de kook zonder deksel
- Laat het vocht reduceren tot 1/3
- Voer de boter toe zodra het vocht is ingedikt
- Roer om en zet opzij
- Breng 2 liter water aan de kook met 14 gr zout
- Voeg de orchiette toe en laat 12 minuten koken
- Laat de pasta uitlekken
- Voeg de saus toe
- Snij de zalm in fijne reepjes
- Garneer de pasta met de zalmreepjes en werk af met verse dille
- Klaar!
PS: je pasta perfect al dente te koken doe je met de volgende tips van Barilla:
- Doe een ruime hoeveelheid water in een grote kookpan: reken 1 liter voor 100 gram deegwaren. Het water moet hevig kunnen koken zodat de deegwaren gelijkmatig kunnen garen en u niet hoeft te roeren.
- Zout het kookwater op het juiste moment: zodra het water begint te koken, voegt u 7 gram grof zout per liter water toe. Zout is onmisbaar om twee redenen: het versterkt de smaak van de deegwaren en het zorgt ervoor dat ze stevig blijven.
- Zodra het water opnieuw begint te koken, voegt u de deegwaren toe. Zet geen deksel op de pan en laat het water flink razen zodat de deegwaren van nature worden gemengd. Respecteer de kooktijd die wordt vermeld op de verpakking van Barilla om uw pasta al dente te koken zoals in Italië.
- Houd twee eetlepels kookvocht apart en meng ze door de saus: zo blijft uw saus nog beter aan de pasta kleven.
- La Spadellata: meng de gare en uitgelekte deegwaren gedurende ongeveer 1 minuut met de saus of de andere ingrediënten in een pan op het vuur. Zo komen de verschillende smaken van de bereiding beter tot hun recht en is de pasta lekker warm bij het opdienen.
Succes!